Informacje techniczne
Transport suchego lodu? Dla nas to nic strasznego. Dowiedz się jak należy z nim postępować.
Informacje techniczne dotyczące suchego lodu
Charakterystyka suchego lodu
Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin „suchy lód”. Suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu. Suchy lód to produkt niepalny, bezwonny i bez smaku, nietrujący, dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi. Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i dlatego jego stężenie jest najwyższe przy podłodze. W wysokich stężeniach, w szczególnie małych i zamkniętych pomieszczeniach działa dusząco.
Zagrożenia
- Bezpośredni kontakt z dwutlenkiem węgla (CO2) w postaci stałej (suchy lód) może spowodować odmrożenia.
- Suchy lód podczas sublimacji wypiera tlen atmosferyczny z powietrza. Zawartość CO2 powyżej 5 % w powietrzu stanowi niebezpieczeństwo. Mogą wystąpić zawroty głowy, znużenie oraz utrata przytomności. Bardzo wysokie stężenie dwutlenku węgla może spowodować uduszenie.
- Podczas sublimacji w szczelnie zamkniętym pojemniku dochodzi do wzrostu ciśnienia – może wystąpić zagrożenie pęknięcia/wybuchu, dlatego też suchy lód powinien być przetrzymywany tylko w kontenerach (boksach) do produktów spożywczych oraz w kontenerach w których został dostarczony na teren magazynu.
Środki bezpieczeństwa i reguły postępowania
- Przy kontakcie z suchym lodem pracownik powinien być wyposażony w specjalny osprzęt tj. okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone. Należy pamiętać aby nie dotykać suchego lodu gołymi rękoma.
- Suchy lód nie ma nic wspólnego z lodami. Nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Nie wolno go spożywać, ani używać do chłodzenia napoi. Suchy lód jest środkiem mrożąco – chłodzącym stosowanym w transporcie żywności.
- Pojemniki z suchym lodem znajdują się w chłodni, w wydzielonej hali.
- Miejsca ustawienia pojemników powinny być oznakowane.
- Proces pracy powinien przebiegać następująco:
- Pracownik ubiera sprzęt ochronny: okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone,
- Pracownik podjeżdża z boksem do kontenera z suchym lodem,
- Otwiera pojemnik,
- Wkłada do skrzynki niezbędną ilość suchego lodu,
- Zamyka kontener z suchym lodem,
- Wstawia skrzynkę z suchym lodem na półkę do boksu,
- Zamyka boks.
- Czynności powtarzane przy każdym załadunku boksów.
- Obowiązuje zasada: ograniczyć do minimum czas otwarcie kontenera z suchym lodem i boksu, a tym samym czas przebywania pracownika przed tymi pojemnikami.
- Po włożeniu do boksu suchego lodu i mięsa należy zamknąć boks i zaplombować.
- O stwierdzonych wadach i uszkodzeniach boksu powiadomić bezpośredniego przełożonego i oznaczyć uszkodzony boks.
Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej
- Podczas wszystkich czynności związanych z otwieraniem pojemnika, wyjmowaniem suchego lodu, wkładaniem suchego lodu do skrzynek i boksu należy stosować:
- okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone,
- odzież i obuwie (zgodnie z tabelą odzieży dla pracownika zatrudnionego na chłodni).
- Podczas mycia boksów stosować okulary ochronne.
- W pobliżu ustawienia kontenerów z suchym lodem na wysokości 30 do 50 cm od posadzki należy zainstalować detektor (czujnik zawartości CO2 w powietrzu).
Postępowanie w przypadkach zagrożenia
- W przypadku zadziałania czujnika zawartości CO2 należy opuścić miejsce pracy i przewietrzyć pomieszczenie.
- W przypadku ewentualnego gaszenia pożaru w obrębie kontenerów z suchym lodem i boksów należy użyć gaśnicy znajdującej się na miejscu.
Pierwsza pomoc
Jeśli dojdzie do bezpośredniego kontaktu z suchym lodem, należy:
- Kontakt ze skórą: odmrożenia skóry przemywać przez ok. 15 minut letnią wodą, następnie okryć jałowym opatrunkiem i zapewnić pomoc lekarską.
- Kontakt z oczami: bolesne i trudno gojące się odmrożenia mogą spowodować trwałe uszkodzenia wzroku. Oczy po zetknięciu z suchym lodem natychmiast przepłukać letnią wodą, płukanie powtarzać przez kolejne 15 minut. Następnie okryć jałowym opatrunkiem zachowując sterylność. Zapewnić pomoc lekarza okulisty.
- Spożycie: nie ma możliwości zaistnienia.
- Wdychanie: osoby u których zaobserwowano: przyspieszony oddech, bóle głowy, niemożność poruszania się, brak przytomności, wyprowadzić na świeże powietrze, zapewnić spokój i ciepłe okrycie. Wezwać lekarza. W przypadku bezdechu wykonać sztuczne oddychanie.
- Zakrztuszenie: koniecznie unikać. W przypadku wystąpienia zakrztuszenia, natychmiast wezwać lekarza.
Poprawne usuwanie
- W razie potrzeby suchy lód usuwać na otwartej przestrzeni.
- Nie wprowadzać suchego lodu do kanalizacji, piwnic, szybów i podobnych miejsc, gdzie mógłby ulec niebezpiecznemu stężeniu.
- W razie potrzeby kontaktować się z dostawcą suchego lodu.